V Ljubljani se je zbralo okoli 3000 protestnikov

Hekerska skupina Anonymous je potrdila napad na spletne strani NLB, ki dopoldne niso bile dostopne.

Objavljeno
04. februar 2012 08.02
Posodobljeno
04. februar 2012 08.20
J. S. S., Ti. Kr., Delo.si
J. S. S., Ti. Kr., Delo.si

Ljubljana, Maribor - V Ljubljani na Kongresnem trgu in na Trgu Leona Štuklja v Mariboru so se kljub mrazu zbrali protestniki proti mednarodnemu sporazumu za boj proti ponarejanju (ACTA), ki je sprožil močan odziv civilne družbe. Po poročanju STA, se je v Ljubljani zbralo okoli 3000 protestnikov. Svoje nestrinjanje so izrazili tudi pred državnim zborom. 

Spletna stran NLB tarča hekerjev Anonymous

»Spletne strani NLB, ki so bile dopoldne nekaj časa nedostopne, so bile tarča mednarodne hekerske aktivistične skupine Anonymous,« je potrdil pripadnik slovenskega dela gibanja Anonymous, ki je želel ostati neimenovan.

V banki so medtem pojasnili, da so spletne strani ter storitve NLB Klik in NLB Proklik trenutno dostopne, vendar imajo lahko posamezni uporabniki različnih ponudnikov interneta občasno še vedno težave pri dostopanju. »Položaj oz. dogajanje ves čas skrbno spremljamo,« so poudarili v Novi Ljubljanjski banki.

Banka je bila dopoldne tarča napada v obliki izjemno povečanega števila istočasnih dostopov do spletnih storitev banke, t. i. napada DDoS. Zato so bile zaradi preobremenjenosti od približno 10. do približno 11. ure nedostopne spletne strani banke, NLB Klik in NLB Proklik, so še zapisali v NLB.

Pripadnik slovenskega dela gibanja Anonymous je pojasnil še, da bodo danes še napadali spletne strani NLB.

Po nekaterih informacijah se obeta tudi napad Anonymous na spletne strani slovenske vlade, a se, kot je pojasnil pripadnik slovenskega dela gibanja Anonymous, to danes ne bo zgodilo, saj nameravajo počakati na javno predstavitev mnenj o sporazumu, ki bo v DZ predvidoma 17. februarja.

Poljska zamrznila ratifikacijo sporazuma ACTA

Na Poljskem je ACTA sprožila nenavadno množično ogorčenje javnosti. V minulih dneh je proti sporazumu na ulicah poljskih mest protestiralo na desettisoče uporabnikov interneta, hekerji so več dni napadali spletne strani državnih institucij.

Poljski premier Donald Tusk je včeraj dejal, da vlada sporazuma ne bo poslala na ratifikacijo v parlament, dokler ne bo obširnih posvetov o tem, kaj sporazum prinaša za svetovni splet. »Posvetovanja pred podpisom sporazuma ACTA niso bile ustrezne,« je še dejal Tusk in ob tem izrazil ogorčenje nad ravnanjem svojih sodelavcev.